Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

1 Травня - свято весни і праці та Міжнародний день солідарності трудящих

Дата: 01.05.2020 05:30
Кількість переглядів: 1238

Фото без опису  1 Травня - свято весни і праці та Міжнародний день солідарності трудящих

  Першого травня в Україні відзначають Свято весни та праці та День міжнародної солідарності трудящих. Це свято відзначають у багатьох європейських країнах.

  1 травня як День солідарності трудівників має свою історію. 1886 р. в місті Чикаго (США) робітники розпочали страйк з вимогою 8-годинного робочого дня. Під час демонстрації відбулися сутички з поліцією, пролилася кров. 4 травня на мітингу протесту вибухнула бомба, загинуло 7 поліцейських і 60 цивільних людей. Організатори мітингу були заарештовані, а потім засуджені.

  У липні 1889 р. Паризький конгрес II Інтернаціоналу, в пам’ять про виступ чиказьких робітників, вирішив щороку 1 травня проводити демонстрації солідарності. Вперше день міжнародної солідарності трудящих був відзначений в 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччини, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції та деяких інших країнах. Протягом досить тривалого часу 1 травня було символом «класової боротьби» та революції.

  У Радянському Союзі Першотравень став одним з головних державних свят – із велелюдними демонстраціями

  В Україні 1 Травня відзначається як свято весни і праці. Перший травневий день був святковим ще у наших пращурів. Засіявши насінням поле, давні українці радісно відзначали перший день травня, сподіваючись на добрий врожай.

  У різних країнах 1 травня відзначають по-різному. В Іспанії це свято квітів і закоханих – воно називається «Зелений Сантьяго». У Кореї 1 травня — день народження Будди. У Франції — День конвалії. У Литві – День матері. В Казахстані – День єдності народу.

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь