Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Щодо оплати листків непрацездатності за період самоізоляції

Дата: 21.07.2020 15:23
Кількість переглядів: 239

  Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)» від 17.03.2020 № 533-IX внесено зміни до Закону України

  «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105 (далі – Закон України № 1105), якими визначено, що допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій. Таким особам допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

  На період самоізоляції під меднаглядом і перебування у закладах охорони здоров’я медичні працівники отримають від Фонду соціального страхування України компенсацію 100% втраченого ними заробітку. Відповідний Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою підвищення спроможності системи охорони здоров’я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» набув чинності 19 травня.

  Відповідно до частини 1 статті 31 Закону України № 1105 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

  З метою реалізації вищезазначених законодавчих змін унормовано видачу листків непрацездатності застрахованим особам на період перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), внесено відповідні зміни до Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян.

  За період перебування застрахованих осіб в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) видаються лікуючими лікарями листки непрацездатності в яких зазначається причина непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11».

  Терміни тривалості самоізоляції чітко визначено постановою Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Так, цією постановою затверджено Порядок проведення протиепідемічних заходів, пов'язаних із самоізоляцією осіб, яким передбачено, що строк самоізоляції становить 14 днів. Пунктом 3 цього Порядку також окреслено чітке коло осіб, які потребують самоізоляції.

  Таким чином, застраховані особи мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності внаслідок перебування у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, за рахунок коштів Фонду починаючи з шостого дня непрацездатності у разі надання листка непрацездатності, виданого в установленому порядку із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11».

  Відповідно виплата матеріального забезпечення за таким видом непрацездатності проводиться згідно вимог частини другої статті 24 Закону України № 1105 – у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу, а для медичних працівників - у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу.

  Для отримання фінансування від Фонду соціального страхування України допомог за лікарняними листками, виданими у зв’язку з ізоляцією від COVID-19, страхувальники (роботодавці) мають формувати окремі заяви-розрахунки, до яких не включаються лікарняні з інших причин непрацездатності.

  При формуванні заяви-розрахунку відповідно до Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, затвердженого постановою правління Фонду від 19.07.2018 № 12, в Додатку 1.1 «І. Матеріальне забезпечення» у колонці 10 вказують причину непрацездатності – 11, тобто ізоляція від COVID-19.

  За інформацією Крижопільського відділення управління виконавчої дирекції фонду соціального страхування України у Вінницькій області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь