Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація щодо забезпечення населення скрапленим газом для побутових потреб

Дата: 30.06.2021 15:07
Кількість переглядів: 2235

Фото без опису  У зв’язку з численними зверненнями населення області щодо забезпечення побутових потреб в скрапленому газі інформуємо про наступне.

  З вересня 2019 року в Україні не проводились спеціалізовані аукціони з закупівлі скрапленого газу для побутових потреб населення. Тому жодне з підприємств не закуповувало скраплений газ для подальшої його реалізації населенню області. В зв’язку із вказаним, відповідні підприємства припинили таку діяльність на території області.

  Обласна державна адміністрація неодноразово зверталась до профільних Міністерств та Кабінету Міністрів України з проханням посприяти врегулюванню питання забезпечення населення вказаним ресурсом. Наразі, дане питання не вирішене (відповідь додається).

  Разом з тим, реалізацію скрапленого газу в балонах для побутових потреб з доставкою, за комерційними цінами, проводить ТОВ «Надежда ритейл 2017». Замовлення даного виду палива здійснюється за наступним номером телефону: (050) 355 0473. За оперативною інформацією ціна 1 балону (35 л або 18 кг) становить 520 грн.

  Відповідь Міністерства енергетики та захисту довкілля

  До Міністерства енергетики та захисту довкілля надходять численні звернення обласних державних адміністрацій, обласних рад та органів місцевого самоврядування щодо відновлення спеціалізованих аукціонів з продажу скрапленого газу для побутових потреб населення та забезпечення населення регіонів скрапленим газом за пільговими цінами і в межах визначених повноважень повідомляє.

  Міністерство вважає доцільним придбавання скрапленого газу, що реалізується на внутрішньому ринку України, спеціалізованими суб’єктами господарювання на конкурентних засадах для подальшої реалізації населенню.

  При цьому зазначаємо, що на спеціалізованих аукціонах з продажу скрапленого газу для побутових потреб населення, які проводилися у липні-вересні 2019 році, реалізацію скрапленого газу здійснювали:

  ПАТ «Укрнафта»:

  • липень 2019 р. - реалізовано 1000 т за ціною 7 476 грн/т (з ПДВ);
  • серпень 2019 р. - реалізовано 1 120 т за ціною 7 071,36 грн/т (з ПДВ);

  AT «Укргазвидобування»:

  • серпень 2019 р. - реалізовано 1580 т за ціною 7 476,25 грн/т (з ПДВ);
  • вересень - реалізовано 1 440 т за ціною 7 071,86 грн/т (з ПДВ).

  Наразі, на біржових аукціонах з реалізації скрапленого газу, які проводилися у березні- квітні 2020 року, реалізацію скрапленого газу здійснювали:

  ПАТ « Укрнафта»:

  • березень 2020 року - реалізовано 5500 т за середньою ціною 8 004,97 грн/т (з ПДВ);

  AT «Укргазвидобування»:

  • квітень 2020 р. - реалізовано І 121 т за середньою ціною 8 974,12 грн/т (з ПДВ).

  Сьогодні існує компенсуючий механізм для закупівлі скрапленого газу для побутових потреб, тобто збільшення вартості балону скрапленого газу для малозабезпечених верств населення має компенсуватися шляхом надання один раз на рік субсидії готівкою на придбання скрапленого газу відповідно до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (із змінами і доповненнями).

  Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.2012 № 356 «Про встановлення мінімальних норм забезпечення населення твердим паливом і скрапленим газом та граничних показників їх вартості для надання пільг і житлових субсидій за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» затверджено, зокрема, мінімальні норми забезпечення населення скрапленим газом, який використовується для приготування їжі, для надання населенню житлових субсидій виходячи з розрахунку: два балони (42 кілограми) на рік на одну-дві особи, три балони (63 кілограми) - на три-чотири особи, чотири балони, (84 кілограми) - на п’ять і більше осіб, та установлено граничні показники вартості скрапленого газу для надання пільг і житлових субсидій населенню на придбання скрапленого газу за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

  Урядом встановлено нові показники вартості твердого палива та скрапленого балонного газу для надання населенню пільг у 2020 році. Тепер вартість 1 балону скрапленого газу - 274,67 грн.

  Виходячи з оновлених нормативів для пільговиків, які мають право на пільги у розмірі 100% (особи з інвалідністю внаслідок війни, тощо) грошова компенсація на придбання на скрапленого газу складатиме 274,67 грн.; відповідно для пільговиків, які мають право на пільги у розмірі 75% (учасники бойових дій) грошова компенсація складатиме 206,00 грн.; для пільговиків, які мають право на пільги у розмірі 50% (учасники війни, члени сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, багатодітні сім’ї та інші) грошова компенсація - 137,34 грн.

  З 1 січня 2020 року пільгові категорії громадян мають право в будь-який час подати заявку в структурний підрозділ з питань соціального захисту населення при переході з безготівкової на готівкову форму виплат пільг на житлово-комунальні послуги. Тобто, відмінено тимчасове обмеження подання відповідної заявки після 15 жовтня (на опалювальний період) та 15 травня (на неопалювальний період).

  Відповідне рішення було прийнято Урядом 27 грудня 2019 року (постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2019 № 1123 «Про внесення змін і визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань надання житлових субсидій і пільг на оплату житлово-комунальних послуг»).

  Також вищевказаною постановою врегульований порядок надання пільг і субсидій на придбання твердого палива і скрапленого газу у 2020 році.

  З 1 січня 2020 року для надання пільг на придбання твердого палива і скрапленого газу пільговики повинні звернутися в районне управління соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання (або за фактичним місцем проживання), якщо особи перебувають на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, з відповідною заявою, до якої додається довідка про наявність у житловому приміщенні пічного опалення та/або кухонного вогнища на твердому паливі.

  Районні управління соціального захисту населення щомісячно складають списки осіб (із зазначенням пільгових категорій) для призначення пільг на придбання твердого палива та скрапленого газу.

  Відповідно до статті 51 Бюджетного кодексу України, при наданні пільг та здійсненні видатків з бюджету щодо їх виплати до членів сім'ї пільговика належать: дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, які визнані особами з інвалідністю з дитинства І та II груп або особами з інвалідністю І групи; особа, яка проживає разом з особою з інвалідністю внаслідок війни І групи та доглядає за нею, якщо тільки особа з інвалідністю внаслідок війни не перебуває в шлюбі; непрацездатні батьки; особа, яка знаходиться під опікою або піклуванням громадянина, що має право на пільги, та проживає разом з ним.

  Для отримання грошової компенсації пільговикам необхідно звернутись до уповноважених осіб, визначених виконавчими комітетами селищної і сільських рад, за зареєстрованим (фактичним за рішенням комісії) місцем проживання з відповідною заявою, до якої додають довідку про наявність у житловому приміщенні пічного опалення та/або кухонного вогнища на твердому паливі, книжки про використання скрапленого газу, рахунок банківської установи.

  На підставі наданих документів здійснюється призначення пільг готівкою. При надходженні коштів з державного бюджету проводиться виплата призначених пільг на тверде паливо та скраплений газ через відділення банківських установ, за бажанням пільговика.

  Призначення та виплата пільги на скраплений газ готівкою проводиться один раз на рік.

  У разі неподання заяви з відповідними документами виплата пільг готівкою проводитись не буде.

  Слід зазначити, що з 01.01.2020 року відмінено можливість отримання скрапленого газу у натуральному вигляді (через паливний склад).

  Нагадуємо, що громадяни мають право на один вид державної допомоги: пільга або субсидія за їх вибором.

  При цьому зазначаємо, що наразі в різних регіонах відкрито ряд кримінальних проваджень за ознаками складу кримінальних правопорушень, передбачених, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст, 255, ч. 2 ст. 366 К К України, зокрема у Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Харківській та інш, областях, за виявленими фактами реалізації скрапленого газу, придбаного на спеціалізованих аукціонах з продажу скрапленого газу для потреб населення, не за прямим призначенням.

 

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь