Пам‘ятка щодо правил збору продуктів харчування та приготування їжі для гуманітарних потреб та для військових
Пам‘ятка щодо правил збору продуктів харчування та приготування їжі для гуманітарних потреб та для військових
З метою профілактики харчових отруєнь та харчових токсикоінфекцій звертаємо увагу на основні рекомендації для роботи гуманітарних штабів із збору продуктів харчування.
Дотримання таких простих правил може врятувати цивільне населення та військових від отруєнь недоброякісними продуктами харчування:
*Залучати до роботи(збору, завантаження та розвантаження,транспортування харчових продуктів) лише здорових осіб (без підвищеної температури, кашлю, нежитю, печії очей, сльозотечі, без ознак діареї та висипань на шкірі). Обов’язково дотримуватися гігієни рук та відсторонення від роботи осіб, які мають ознаки кишкових інфекцій.
*Сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати, транспортувати максимально порізно! Забезпечуйте відповідні умови зберігання харчових продуктів, за відсутності холодильника доцільно обладнати склад для зберігання продуктів за межами приміщення, на вулиці.
*Перед використанням продуктів харчування оцінюйте цілісність та герметичність пакування та терміни придатності їх використання.
*При фасуванні продукції безпосередньо волонтерами бажано перевірити термін придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розподілити продукти за терміном можливого використання та продумати меню наперед.
*При отриманні сировини(м'ясо, риба тощо), з метою зменшення ризику, піддавати її максимально можливій термічній обробці. Переконайтеся, що м'ясо або риба повністю просмажені, проварені або протушені.
*Особливу увагу приділіть прийому продукції, яка швидко псується. Якщо такі продукти наявні, то важливо перевіряти їх на органолептичні показники якості - їх вигляд, запах та смак.
*Дотримуйтесь гігієнічних вимог та технології приготування їжі.