Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У межах проєкту “Збережіть українську культуру” збирають кошти на відновлення музею Григорія Сковороди

Дата: 09.09.2022 09:14
Кількість переглядів: 208

Наприкінці серпня Міністерство культури та інформаційної політики спільно з телеком-оператором Vodafone Україна презентували проєкт "Збережіть українську культуру", спрямований на залучення благодійних коштів для відбудови пам'яток культурної спадщини в Україні.

Одним із таких об’єктів, які знищили росіяни і який тепер потребує відновлення, є Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди.

7 травня 2022 цей музей був знищений внаслідок цілеспрямованого і прицільного ракетного обстрілу. Того дня російський снаряд влетів під дах будівлі – спалахнула пожежа і вогонь охопив все приміщення. 

В експозиції музею зберігалися видання творів Сковороди, література про нього, книги античних, середньовічних та новочасних філософів і поетів, які вивчав Сковорода, етнографічні предмети, картини й графічні роботи, пов'язані зі Сковородою. В експозиції також були деякі особисті речі Сковороди. 

Історичне значення має й прилеглий старовинний парк, планування якого з часів Сковороди практично не змінилося. У парку до початку обстрілів збереглася криниця, місце першого поховання філософа, його могила, пам'ятник, упорядкована скульптурна «філософська алея». 

На щастя, найцінніші експонати колекції вдалося врятувати, їх перемістили заздалегідь в безпечне місце, але меморіальний будинок зазнав непоправних втрат.

За фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України) Харківська обласна прокуратура розпочала досудове розслідування. Руйнація музею Сковороди викликала масове обурення в соцмережах. Українці закликають виключити росію з ЮНЕСКО, організації ООН, яка опікуються культурною спадщиною.

«У мене немає сумнівів, що росіяни били спеціально по музею Сковороди. Він сам колись казав: "Не братайтеся з тими, хто зло ховає". Це свідчення того, що це, ймовірно, свідома ідеологічна акція. Вони ж Сковороду називали ледь не першим російським філософом. Це практично свідоме влучання в те, проти чого воює Путін — проти української ідентичності», — прокоментував подію Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Нині для відновлення музею необхідно понад 112 мільйонів гривень. Ця сума “непосильна” для Харківської області, яка щодня обстрілюється ворогом, але є можливою, якщо до її збору долучиться кожен із нас. 

Стати патроном закладу чи задонатити будь-яку посильну для себе суму на відновлення музею можна на платформі  тут.

Відновимо українську культуру разом!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь