Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вінниччина вшановує пам`ять закатованих євреїв та представників національних меншин

Дата: 29.09.2022 11:55
Кількість переглядів: 192

Фото без описуЗ 29 вересня до кінця першої декади жовтня щороку український народ разом з іноземними друзями, партнерами, дипломатами та єврейською спільнотою всього світу вшановує пам`ять закатованих євреїв, а разом із ними – представників інших національних меншин.

Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами у 1941–1943 роках. Серед них – євреї, роми, червоноармійці, комуністи, підпільники Організації українських націоналістів, “саботажники”, порушники комендантської години та навіть пацієнти психіатричної лікарні імені Павлова. Трагедія стала символом “Голокосту від куль” і нацистської політики знищення людей.

Масові розстріли в Бабиному Яру розпочалися відразу після вступу нацистів та їхніх союзників до Києва у вересні 1941 року і відбувалися чи не щоденно до завершення окупації Києва. Найтрагічнішими стали 29–30 вересня, коли вбили майже 34 тисячі євреїв, що мешкали в Києві.

Майже за два тижні до цих трагічних подій, починаючи від 13 до 19 вересня 1941 року у Вінниці було закатовано та розстріляно понад 14 тисяч представників єврейської національності, серед яких, за різними підрахунками – від 2-х до 4-х тисяч дітей. На жаль, місце поховання цих людей й досі невідоме.

Сьогодні злочини росіян під час повномасштабного вторгнення рф жодним чином не відрізняються від того, що скоїли в Україні нацисти 81 рік тому. Жорстокі катування, нелюдські знущання, вбивства цивільних громадян, в тому числі і росіян, які проживали в Україні.

Російські загарбники нехтують історією, культурою та світовим визнанням трагедії Бабиного Яру: своїми ракетами 1 березня 2022 року вони атакували Київську телевежу. Декілька ракет потрапили на територію Меморіалу «Бабин Яр». Внаслідок ракетного удару загинули цивільні громадяни.
«Ці нелюди вбивають жертв Голокосту вдруге…!» - сказав тоді Президент України Володимир Зеленський.

Вінниччина долучається до поминальних заходів: в територіальних громадах проходять покладання до єврейських могил та тематичні історичні зустрічі «Бабин Яр: скорбота крізь десятиліття».

На території вінницького меморіалу Пам`яті закатованим євреям вшанували їх пам`ять, а також віддали шану «Праведникам світу» - українцям, які ховали єврейські сім`ї, рятуючи їх від нацистів.

У Вінницькому музеї Голокосту нині працює тематична виставкова композицію пам`яті розстріляних євреїв. Завдяки спільній роботі єврейських культурно-історичних товариств тут оновлено експонати музею, зібрано унікальні оригінальні матеріали з усієї Вінниччини, оприлюднено нові історичні дані та авторські дописи як свідків голокосту, так і дослідників, що займаються цією тематикою.

І в наші дні, коли Україна веде визвольну війну від рашистської навали, ми є свідками страшних злочинів, які чинять російські війська в Україні: Буча, Ірпінь, Гостомель, Ізюм, Херсонська область та найстрашніше місце в сучасній Україні – місто Маріуполь… Цим злочинам немає жодного виправдання та прощення, а кожен, винний у цих безчинствах обов’язково буде покараний.

Вінницька обласна військова адміністрація висловлює слова підтримки в ці скорботні дні єврейській спільноті області, і дякує за збереження пам`яті жертв Голокосту громадським організаціям: «Християни Ізраїлю в Україні», «Обласному Товариство єврейської мови та культури», БФ «Хесед – Емуна», головному рабину області пану Шаулю Горовіцу та всім, хто є небайдужим до збереження пам`яті про жертв геноциду єврейського народу, віддаючи історичну справедливість сучасникам і нащадкам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь