Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як пацієнтам з епілепсією отримати безоплатну медичну допомогу та “Доступні ліки”?

Дата: 13.02.2023 15:13
Кількість переглядів: 170

Фото без описуЕпілепсія — це неврологічне захворювання, яке неможливо вилікувати, але за умови регулярного вживання ліків епілептичні напади можна стримувати. У Національній службі здоров'я України нагадали, як пацієнтам з епілепсією отримати безоплатну медичну допомогу та “Доступні ліки”.

Препарати для лікування епілепсії входять у програму реімбурсації “Доступні ліки”. Пацієнти можуть отримати їх в аптеках безоплатно або з частковою доплатою. Наразі у програму входить 64 торговельні назви препаратів при розладах психіки, поведінки та епілепсії. (перелік препаратів можна подивитись тут: https://cutt.ly/r3g00am).

Як пацієнтам з епілепсією отримати безоплатну медичну допомогу та “Доступні ліки”:

  • Призначити лікування при епілепсії може лікар-невролог, дитячий лікар-невролог або лікар-психіатр, дитячий лікар-психіатр.
  • Для візиту до психіатра направлення не потрібне. Оберіть медзаклад, який має договір із НСЗУ та запишіться до лікаря-спеціаліста.
  • До невролога потрібне електронне направлення, яке може виписати сімейний лікар, терапевт або педіатр, з яким укладена декларація. Вимушеним переселенцям мати декларацію не обов’язково – звернутися можна до будь-якого лікаря первинної медичної допомоги.

Як знайти лікаря?

  1. На дашборді “Укладені договори…” (https://bit.ly/3ESADsd) оберіть область або населений пункт, де бажаєте отримати медичну допомогу.
  2. У полі “Група послуг” введіть “медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах”. Дашборд покаже всі доступні медзаклади, де можна отримати допомогу. Окрім цього, тут також ви зможете побачити всю необхідну контактну інформацію.
  3. Зателефонуйте та уточніть, чи є в закладі потрібний вам лікар і запишіться на прийом. Або подзвоніть на гарячу лінію НСЗУ за номером 16-77 – оператор підкаже найближчий медзаклад та його контакти.
  4. Лікар-спеціаліст проведе усі необхідні обстеження для встановлення діагнозу “Епілепсія”. Це безоплатно. Після цього фахівець складе план лікування і внесе його в електронну систему охорони здоров’я та на підставі плану випише рецепт на “Доступні ліки”.

На час воєнного стану лікар може виписати як електронний, так і паперовий рецепт залежно від наявності світла та інтернету.

“Доступні ліки” за рецептом можна отримати в найближчій аптеці, яка бере участь у зазначеній програмі. Перелік аптек можна побачити на дашборді (програма “Розлади психіки і поведінки, епілепсія” https://bit.ly/3q0BAbE)  або дізнатися на гарячій лінії НСЗУ за номером 16-77. Таких аптек наразі більше 10 тисяч.

Другий рецепт на “Доступні ліки” може виписати як невролог або психіатр, так і сімейний лікар.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь