Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Не зривайте першоцвіти! Екологи вкотре нагадують про збереження вразливих та рідкісних видів рослин

Дата: 06.03.2023 13:30
Кількість переглядів: 234

Фото без описуУкраїнська природа також є жертвою російської агресії. Війна вплинула на кожний компонент довкілля – тваринний і рослинний світ, воду, повітря, ґрунт.

Проте, попри масштабну руйнацію внаслідок війни, іноді громадяни й самі стають учасниками знищення флори.

Щовесни на території України великих обсягів набуває торгівля ранньоквітучими весняними рослинами – первоцвітами. Масовий збір та продаж яких призводить до послаблення, а іноді й до повного пригнічення насіннєвого поновлення червонокнижних рослин.

На території Вінницької області найбільш вразливими видами первоцвітів є підсніжник білосніжний та цибуля ведмежа (черемша), торгівля якими набуває масового характеру.

З метою організації заходів охорони ранньоквітучих рослин, Державна екологічна інспекція у Вінницькій області нагадує про відповідальність за порушення вимог природоохоронного законодавства:

- статтею 90 КУпАП передбачено покарання для збирачів червонокнижних

рослин від 340 до 510 гривень з конфіскацією незаконно добутого;

– статтею 88-1 КУпАП за незаконне придбання, збут та розповсюдження об’єктів рослинного світу передбачено накладення штрафу від 510 до 1700 гривень;

– за ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією об’єктів рослинного світу (ч.2 ст.88-1 КУпАП).

– за один екземпляр незаконно зірваної рослини, яку занесено до Червоної книги України, передбачена відповідна компенсація за її знищення. Наприклад, у межах нашої області :

- черемша (цибуля ведмежа) – 31 гривня (без коріння);

- підсніжники – від 31 гривні (без коріння);

- сон-трава – 31 гривня (без коріння).

Джерело: Державна екологічна інспекція у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь