Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Створення ветеранського простору

Дата: 25.05.2023 08:48
Кількість переглядів: 112

Шановні жителі громади!

 

З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України, жителі Студенянської громади стали на захист державних кордонів та жителів України від рашистських загарбників, віддаючи за це найцінніше, що є у кожного з нас – своє життя та здоровя.  З 24 лютого 2022 року загинули 13 Захисників, 2 Захисників рахуються безвісти зниклими, 24 -поранені.  Виконують свій громадянський обовязок 249 Захисників та Захисниць України. Ветеранська політика наразі є найважливішим пріоритетом Уряду України, в тому числі і органів місцевого самоврядування.  Проблеми та потреби ветеранів війни мають стояти на першому плані, їх адаптація до цивільного життя потребує надання якісних соціальних, психологічних, медичних послуг, підтримки у пошуку роботи, навчання, працевлаштування, відкриття власної справи. Весь комплекс послуг, крім медичних має надаватися за принципом організаційної єдності.

З січня 2023 року Громадською організацією «Центр розвитку Студенянської громади» реалізується проєкт «Соціальна підтримка ветеранів - потенціал розвитку Студенянської громади» за кошти Українського ветеранського фонду, бюджет проєкту – 512696 грн. За перший транш коштів здійснюється соціальний супровід ветеранів та членів їх сімей (КУ «Центр надання соціальних послуг»), психологічний супровід  (КУ «Інклюзивно-ресурсний центр). Проведений перший освітній онлайн-захід викладачем Економічного університету «КРОК» м. Київ. Закуплена частина меблів та компютерна техніка для облаштування ветеранського простору (шафа книжкова, стіл, 4 електрообігрівачі, 20 стільців, ноутбук, принтер) та придбані канцелярські товари для роботи громадської організації. За кошти, які будуть надходити планується придбання решти меблів, створення музейної експозиції  «Ветеран» та встановлення памятного знака у вигляді тризуба із надписом, продовження надання послуг соціального супроводу та надання психологічних послуг, проведення освітніх заходів.

Для створення ветеранського простору потрібна кімната, яка за вимогами має вміщувати одночасно 50 осіб. Тому, є пропозиція щодо створення громадського ветеранського простору у частині приміщення дитячого садка «Ранок», площею 63,2 м кв. Це 3 кімнати: велика кімната для розміщення ветеранського простору з облаштуванням меблями, компютерним обладнанням, де ветерани зможуть збиратися в колі побратимів для спілкування, проводити різноманітні зібрання, отримувати соціальні та психологічні послуги, послуги безоплатної правової допомоги, брати участь у навчальних заходах, зустрічатися із представниками сільської ради, районної та обласної військових адміністрацій для вирішення проблем, та інше. У двох інших малих кімнатах планується розмістити дві установи, дотичні до соціального захисту ветеранів: Комунальну установу «Центр надання соціальних послуг» та Відділ соціального захисту та охорони здоровя Студенянської сільської ради. Враховуючи те, що на першому поверсі приміщення працює ЦНАП, всі адміністративні та соціальні послуги будуть надаватися в одному місці, це створить комфортні умови для надання соціальних послуг та можливість відчути Захисникам та Захисницям України підтримку влади та громади.

Одним із спеціальних принципів діяльності ветеранського простору відповідно до п. 8 Методичних  рекомендацій щодо створення та діяльності ветеранських просторів, затверджених Наказом Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України від 13.01.2020 р. № 8, є його функціонування за принципом "єдиного вікна" - розміщення можливих служб, залучення представників різних установ та організацій для організації надання послуг в одному місці за місцезнаходженням ветеранського простору.

На державному рівні планується в кожній громаді ввести посаду помічника ветерана, тому це робота буде проводитись не тільки в період реалізації проєкту в межах 2023 року, а  і надалі.  Кожен з нас має розуміти, що будь-яка підтримка є вкрай важливою та необхідною, доказом нашої великої поваги, вдячності за можливість жити мирним життям.

Після Перемоги ми будемо країною Захисників та Захисниць, громадою Захисників та Захисниць. Очікується, що після перемоги приблизно 1,5 млн громадян України буде мати досвід бойових дій. Відтак необхідна робота, яка зможе налагодити діалог між ветераном і його сім’єю та державою, громадою, роботодавцем. Такою особою в нашій громаді є  фахівець із соціальної роботи Колісник Людмила Михайлівна.

Частина приміщення, в якій планується створити ветеранський простір, не використовується з часу функціонування дитячого садка за призначенням. У 2 кімнатах на даний час розміщується майно закладу, яке списане (меблі, матраци, дитячі шафи і т.і.).

Окрім  двох кімнат не використовуються ще дві великі кімнати, в яких може зберігатися все те, що зберігається у 4-х.  У цій частині приміщення потрібно  замінити вікна, встановити двері, додати частину системи опалення, покрасити підлогу та встановити перегородку у кімнаті, пошпаклювати стіни. На даний час кімнати знаходяться в незадовільному стані: вікна фізично зношені, стіни та підлога потребують косметичного ремонту. Встановлення опалення, заміна вікон на металопластикові, заміна дверей забезпечать збереження тепла у ДНЗ «Ранок».  За попередніми підрахунками на це потрібно близько 200 тис. грн. разом з оплатою за проведені роботи. І це будуть мінімальні витрати, за які можна відремонтувати приміщення для облаштування відкритого соціального простору.

Просимо жителів громади надати свої пропозиції щодо вирішення даного питання, а саме розміщення ветеранського простору.

ОГОЛОШЕННЯ | Васильківська селищна рада


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь