Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Раннє втручання — це послуга про життя

Дата: 12.03.2024 17:22
Кількість переглядів: 46

сім'я з двома дітьми Раннє втручання — це комплексна допомога сім’ям із дітьми раннього віку, у яких є порушення розвитку або ризик таких порушень. Ця послуга дає можливість своєчасно розпочати надання інтенсивної допомоги у сприятливому для впливу віці, а саме від народження до чотирьох років. Раннє втручання включає супровід сімей, які виховують малюків із порушеннями розвитку, підтримку родини в подоланні кризи, у розвитку життєво необхідних навичок у дитини, сприяння покращенню взаємодії малечі із членами родини та соціумом.

На відміну від звичайної медичної, соціальної чи педагогічної допомоги раннє втручання спрямоване не тільки на дитину, що має складнощі, а й на всю сім’ю.

«Послуга підтримує батьків у їхньому батьківстві, у вихованні, у розвитку їхньої дитини. Вчить, як гратися з дитиною, як годувати, як привчати до горщика, як спілкуватися. Тобто додає компетентності батькам», — пояснює логопед та спеціаліст із раннього втручання з Харкова пані Аліна, яка не припиняла допомагати сім’ям навіть під час нищівних обстрілів Харкова минулого року.

До харківського Інституту раннього втручання, де працює фахівчиня, батьки звертаються, коли бачать, що в дитини є певні порушення розвитку, але не знають, які саме. Чи коли вже встановлено діагноз, наприклад, ранній дитячий аутизм, прояви ДЦП, затримка мовленнєвого розвитку тощо. Також сюди можуть звертатися батьки в ситуаціях, коли в дитини немає діагнозу, але є проблеми із спілкуванням, годуванням, прогулянками чи гігієною.

Спеціалісти інституту працюють із кожною сім’єю окремо, підбираючи комфортні для дитини формат та графік зустрічей. Залежно від потреб дитини формується команда, яка з нею працюватиме. В команду можуть входити лікар, фізичний терапевт, психолог, спеціаліст з комунікації (логопед), соціальний працівник. Найчастіше з родиною спілкується тільки один член команди, з яким у сім’ї склалися довірливі стосунки. Цей спеціаліст є місточком між родиною та командою фахівців.

Звуки вибухів над дитячим майданчиком

​​За оцінками ЮНІСЕФ, близько 1,5 мільйона українських хлопців і дівчат мають ризик розвитку тривожних станів та інших психологічних проблем, які загрожують тривалими наслідками для їхнього фізичного та ментального здоров’я. Повномасштабна війна продовжує впливати на дітей в Україні, погіршуючи їхній психологічний стан щодня.

ЮНІСЕФ та партнери працюють над забезпеченням доступності послуги раннього втручання для українських сімей. Зокрема, ЮНІСЕФ надає різнобічну підтримку спеціалістам з раннього втручання: проводить навчання, сприяє обміну досвідом та доукомплектовує центри комплексної реабілітації всім необхідним, щоб послугою могли скористатися всі, хто цього потребує. Проєкт реалізується за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через державний банк розвитку KfW.

Більше матеріалів тут.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь