Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як проявляється гендерна дискримінація в праці?

Дата: 26.03.2024 10:33
Кількість переглядів: 84

Фото без описуВ Україні забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від статі.

 

 

 

Дискримінація за ознакою статі у трудових відносинах проявляється в такому, наприклад:

  • розподіл на «жіночі» і «чоловічі» професії та види робіт;
  • фактичне недопущення жінок чи чоловіків, на підставах їхньої статі до отримання проф.підготовки чи навчання за тією чи іншою професією;
  • розрив у зарплаті жінок та чоловіків, у межах однієї галузі чи професії 25%;
  • неформальна зайнятість, при якій вагітні і матері з дітьми до трьох років не можуть отримувати законодавчо гарантовані соцвиплати, пов’язані із їхньою репродуктивною роботою;
  • ставлення до жінок як до другорядних працівників;
  • дискримінація, пов’язана з вагітністю та зобов’язаннями з догляду за хворим членом сім’ї;
  • відмови на запити працівників щодо суміщення робочого графіку з сімейними обов’язками.

 

За підрахунками McKinsey & Company, гендерна нерівність коштуватиме світові близько 12 трлн дол до 2025 року. Дослідники Центру економічної стратегії підрахували: якщо рівень зайнятості жінок в Україні був би таким, як у Швеції (лідер серед розвинених країн за рівнем зайнятості жінок), то ВВП країни зріс би на 9% або 19 млрд дол (за рівнем ВВП 2021 року).

Від того, що жінки менше заробляють і менш задіяні на ринку праці, не виграє ніхто. Це мають усвідомити всі учасники процесу: держава, роботодавці та самі жінки.

Утім, факт  майже однакової залученості жінок і чоловіків до сфери зайнятості нічого нам не говорить, якщо не поглянути на особливості заробітку залежно від статі. Та ж статистика свідчить: в Україні жінки, в середньому, отримують на 22% менше, ніж чоловіки. Таке явище називається розрив в оплаті праці жінок і чоловіків– одна з найбільш поширених форм дискримінації на ринку праці.

Якщо у суспільстві рівність проголошується цінністю, то жінкам як повноцінним громадянкам демократичної держави повинна надаватися можливість бути залученими на ринок праці на тому ж рівні прийняття рішень, оплати праці  і відповідальності, що й чоловікам.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь