Пам’ятка щодо обігу живої риби на ринках та в торговельній мережі
Держпродспоживслужба нагадує споживачам та суб’єктам господарювання,
що гарантія безпечності харчових продуктів
досягається сумлінним виконанням норм чинного законодавства.
Звертаємо увагу, що кожна партія живої риби має надходити у точки продажу з супровідними документами, а законними
місцями для торгівлі живою рибою є:
-
магазини, супермаркети, тощо де за безпечність харчових продуктів відповідає адміністрація закладу;
-
ринок або торгівельний майданчик, де є державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи яка здійснює обов’язковий державний ветеринарносанітарний
-
контроль за якістю та безпечністю продукції, що реалізується;
- ярмарки, дозволи на проведення яких надають органи місцевого самоврядуваннята мають забезпечувати дотримання вимог законів України
Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів
Реалізуючи живу рибу, оператори ринку повинні бути забезпечені повним комплектом санітарного одягу.
Кожен працівник повинен мати особисту медичну книжку встановленого
зразка з відміткою про проходження медичного огляду не рідше одного разу на рік.
Працівники, які не пройшли медичне обстеження, до роботи не допускаються.
Умови та терміни зберігання риби повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів.
Термін зберігання і реалізації риби при температурі води +11-+15°C:
-
в осінньо-зимовий період - 48 годин;
-
у весняно-літній період - 24 години.
Не підлягає продаж жива та охолоджена риба з ознаками паразитологічних захворювань, з каламутним слизом,
кислуватим запахом, тьмяною лускою, каламутними запалими очима.
Не нехтуйте нашими рекомендаціями!
Дотримання їх допоможе Вам уникнути харчових отруєнь та зберегти здоров’я
рідним і близьким.