Отруєння грибами на території Тульчинського району
Пройшли дощі, тримається осіннє тепло, і наші грибники масово вирушили до лісу. На жаль, після збирання і споживання дикорослих грибів почастішали звернення жителів району до лікувальних закладів.
Тільки за 2 дні жовтня, 10.10. і 11.10 2024р, зареєстровано 2 випадки отруєння дикорослими грибами. Постраждали 5 осіб, жителі Томашпільської і Городківської ТГ. Скарги на нудоту, блювання, пронос, всі хворі перебувають на стаціонарному лікуванні, перебіг середньої важкості.
Зі слів потерпілих, гриби збирали в місцевому лісі, споживали попередньо відварені і посмажені підосиновики,маслюки, лисички, маремухи. .
Загалом з початку року на Вінниччині зареєстровано 15 випадків отруєнь грибами з 24 потерпілими. Для порівняння: 2023 року у Вінницькій області зареєстровано 8 випадків отруєнь дикорослими грибами, в результаті яких постраждало 8 осіб, в тому числі 1 дитина.
На території Тульчинського району отруєння дикорослими грибами не реєструвалися 5 років поспіль.
Щоб уникнути отруєння дикорослими грибами, потрібно їх досконало знати і дотримуватися правил приготування. Отруєння викликають як самі отруйні гриби, так і умовно їстівні внаслідок неправильної кулінарної обробки. Також отруєння можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. Тяжкість отруєння грибами обумовлена тим, що вони містять отруйні сполуки, які вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.
Щоб запобігти отруєнню дикорослими грибами на 100%, найпростіше відмовитися від їх споживання, замінивши на штучно вирощені. Якщо для вас неможливо виключити їх з свого раціону, то потрібно засвоїти для себе певні правила:
- беріть тільки ті гриби, які добре знаєте, водночас вдома ще раз ретельно їх переберіть.
- не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей період гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
- не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- не купуйте гриби на стихійних ринках.
Варити гриби потрібно в підсоленій воді не менше трьох разів по 20-30 хв., щоразу замінюючи воду. Адже важливим є і тривалість варіння, і особливо, кількаразова заміна води.
При перших ознаках отруєння негайно звертайтеся за медичною допомогою! Бережіть здоров’я своє та своїх рідних!
ВСП Тульчинський районний відділ
ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»