Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Дитячі будинки сімейного типу – альтернатива закладам інституційного догляду та виховання дітей

Дата: 26.07.2018 10:19
Кількість переглядів: 913

Фото без опису  У зв’язку із впровадженням процесу реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, реінтеграції дітей в сімейне, родинне середовище діти мають бути повернуті та виховуватися в сімейному оточенні для всебічного гармонійного розвитку.

  Кабінетом Міністрів України схвалена Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки.

  Стратегію розроблено з метою зміни існуючої системи інституційного догляду та виховання дітей, яка не відповідає реальним потребам дітей та сімей з дітьми, створення умов для повноцінного виховання та розвитку дитини в сім’ї.

  Стратегія базується на таких принципах:

  • безпека і благополуччя дитини є пріоритетом державної політики;
  • сім’я є найкращим середовищем для виховання та розвитку дитини;
  • збереження сім’ї для дитини є головною умовою забезпечення найкращих інтересів дитини та її благополуччя;
  • державою заохочується та підтримується відповідальне батьківство;
  • реформування системи інституційного догляду та виховання дітей проводиться з урахуванням потреб, думки та інтересів кожної дитини;
  • залучення дітей до прийняття рішень, що стосуються їх життя та майбутнього.

  Для всебічного та гармонійного розвитку дитини потрібна сім’я, у якій формуються позитивні емоційні стосунки, забезпечують догляд та виховання відповідно до віку, індивідуальних потреб і можливостей дитини, вибудовуються її світогляд та моральні орієнтири, формуються уміння та навички, необхідні для успішної соціалізації.

  Основними учасниками процесу реформування системи інституційного догляду та виховання дітей мають бути держава, органи місцевого самоврядування, інститути громадського суспільства, представники бізнесових кіл та міжнародні донори України. Значну роль у таких змінах відіграє суспільство в цілому.

  Органи місцевого самоврядування сприяють реалізації Стратегії, створюють необхідні умови для виховання дітей, забезпечення та благополуччя, виявлення та підтримки вразливих сімей з дітьми з метою збереження сім’ї для дитини та запобігання вилученню дитини у батьків.

  Для реалізації визначених Стратегією цілей та завдань передбачається три етапи:

  І етап (2017-2018 роки) – підготовчий, основними пріоритетами якого є:

  • розроблення та прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації реформи системи інституційного догляду та виховання дітей, організацією методичного забезпечення;
  • залучення інвестицій для реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

  ІІ етап (2019-2024 роки) – реалізація реформи, головним пріоритетом є:

  • забезпечення доступності послуг для дітей та сімей з дітьми відповідно до їх потреб на рівні територіальної громади.

  ІІІ етап (2025-2026 роки) – підсумковий – передбачає в ОМС:

  • аналіз ефективності діяльності органів місцевого самоврядування щодо реалізації Стратегії, зокрема:
  • аналіз досягнення очікуваних результатів.

  Кабінетом Міністрів України затверджено постанову від 18 квітня 2018 року № 300 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 р. № 877 «Про затвердження Порядку та умов надання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа».

  30.03.2018 року в м. Києві відбулась Всеукраїнська нарада «Впровадження І етапу Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки в системі соціального захисту населення» та визначено пріоритетні напрямки використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

  Головою Вінницької облдержадміністрації затверджено розпорядження від 10.05. 2018 року № 378 «Про обласну комісію з питань надання у 2018 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа».

  Розпорядженням сільського голови створено комісію Студенянської сільської ради з питань розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа.

  На території Студенянської ОТГ проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо створення та визначення кандидатів на потенційних батьків-вихователів.

  Голові обласної комісії з питань розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа надіслано лист щодо виділення вищезазначеної Субвенції.

  Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) — окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

  Дитина в ДБСТ:

  • зберігає статус сироти або позбавленої батьківського піклування та користується всіма відповідними пільгами;
  • перебуває у ДБСТ до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання у професійно-технічному, вищому навчальному закладі I-IV рівня акредитації — до його закінчення, але не пізніше досягнення нею 23-річного віку.

  Прийомні батьки і батьки-вихователі — це особи, які взяли на виховання і спільне проживання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

  Особливості утримання дітей в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу:

  1. При влаштуванні дітей у прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу за вихованцями зберігається право на житло і майно, що їм належить. За їх збереження до досягнення дитиною повноліття відповідають органи опіки і піклування;
  2. Держава надає родинам, які беруть на виховання дітей, матеріальну і соціальну підтримку;
  3. Вихованці прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу перебувають на державному забезпеченні;
  4. Кожен місяць батькам виділяються кошти на харчування вихованців, виходячи з натуральних норм їхнього забезпечення, придбання для них одягу, взуття, медикаментів, предметів особистої гігієни, іграшок, книг, інвентаря й устаткування, а також кошти на оплату комунальних послуг;
  5. Батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу отримують грошове утримання за виховання дітей;
  6. У випадку прийомної родини такі виплати не передбачені;
  7. Фінансування дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей відбувається з відповідного місцевого бюджету.

  Не можуть бути прийомними батьками і батьками-вихователями особи:

  • визнані у встановленому порядку недієздатними чи обмежено дієздатними;
  • позбавлені батьківських прав;
  • колишні опікуни (піклувальники, усиновителі), позбавлені права через неналежне виконання покладених на них обов’язків;
  • за станом здоров’я не можуть виконувати зобов’язань щодо виховання дітей (інваліди I – II групи, особи, які мають глибокі органічні ураження, алкогольну і наркотичну залежність, хворі на СНІД, відкриту форму туберкульозу, психотичні розлади, особи, у яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, схильність до насильства);
  • з якими на спільній житловій площі проживають члени родини, котрі мають глибокі органічні ураження нервової системи, хворі на СНІД, відкриту форму туберкульозу, психотичні розлади, особи, у яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, схильність до насильства.

  Якщо ви маєте бажання стати батьками-вихователями ДБСТ, просимо звертатись до начальника Служби у справах дітей Студенянської сільської ради за адресою: с. Студена, вул. Соборна, 42 моб. 096-04-69-205 Е-mail ssd_studena_sr@ukr.net

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь