Студенянська громада
Вінницька область, Тульчинський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Лише 12% мешканців Вінницької області, які отримали первинну вакцинацію, зробили перший бустер від COVID-19

Дата: 21.03.2023 08:15
Кількість переглядів: 131

Фото без описуПро це повідомили у Департаменті охорони здоров’я та реабілітації ОВА.

В умовах повномасштабної війни росії проти України кількість людей, які вакцинувалися від COVID-19, значно знизилася, хоча сам вірус та його наслідки не зникли.

Станом на березень 2023 року, за даними Електронної системи охорони здоров’я в Україні, вакциновано однією дозою близько 16,3 млн осіб, двома дозами - близько 15,5 млн осіб, а першою бустерною дозою вакциновано лише приблизно 3,1 млн осіб. У Вінницькій області первинну вакцинацію зробили трохи більше 600 тисяч людей, з них лише 12% отримали перший бустер.

«Більшість мешканців Вінницької області могли отримати бустерну дозу щеплення ще навесні минулого року, проте війна змусила відкласти питання свого здоров’я “на потім”. Нині люди оговтуються і пристосовуються до нових реалій. У лютому-березні 2023 року виявлено 1 829 випадків захворювань на COVID-19 у Вінницькій області. 156 662 людей зробили 1 бустерну дозу, другу бустерну дозу отримали 11 293 людей», - зауважила заступниця директора профільного департаменту Тетяна Бондаренко.

Зазначимо, що в Україні триває вакцинальна та інформаційна кампанії з протидії COVID-19, що ініційовані Міністерством охорони здоров`я спільно з Центром громадського здоров'я МОЗ України.

У межах інформаційної кампанії в 10 регіонах відбудуться семінари для лікарів про вакцинацію в умовах війни та пандемії COVID-19, а також «Здорова прогулянка» на відкритому повітрі для мешканців областей та внутрішньо переміщених осіб. Під час події люди можуть навчитися скандинавської ходьби, отримати інформацію про те, як турбуватися про власне здоров'я, взяти участь у конкурсах та отримати подарунки за участь. У Вінниці "Здорова прогулянка" відбудеться завтра, 18 березня, у парку ім. Леонтовича біля літнього театру з 13:00 до 17:00.

«Українці сьогодні відчувають низку різних загроз як від російських атак, так і від тривалого стресу. На жаль, коронавірус також досі становить загрозу для суспільства. Так, на Вінниччині за весь період померло від ускладнень COVID-19 3755 мешканців. Тож нам всім варто подбати про своє здоров`я, де ми можемо це контролювати, а саме: мінімізувати будь-яку ймовірність отримати ускладнення хвороби. Особливо це стосується старших людей з хронічними захворюваннями. У протистоянні коронавірусу єдиний спосіб убезпечити себе від ускладнень – це пройти повний курс щеплення та підсилити його бустерними дозами. Всі вакцини в наявності та доступні для використання у кабінетах щеплень в поліклініках», – розповіла лікарка-епідеміолог Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Гриньова.

У профільному департаменті зазначають, що у Вінницькій області доступні всі наявні в Україні вакцини – це вакцини  Pfizer, Janssen та СoronaVac. Вакцинуватися можна у найближчому пункті щеплення, які працюють на базі ЦПМСД. Знайти адреси пунктів щеплення від COVID-19 можна за посиланням: https://list.covid19.gov.ua/

«Вакцинація справді не дає гарантії, що вам вдасться уникнути інфікування. Проте вже доведено, що щеплення значно полегшує перебіг захворювання та знижує ризик виникнення ускладнень. Навіть у відносно легкій формі COVID-19 завдає багато незручностей у вигляді головного болю, слабкості, підвищеної температури тощо, котрі тривають декілька днів. При важкому перебігу та за наявності ускладнень людина може втратити працездатність на декілька тижнів чи навіть місяців. А це вже значно погіршує ситуацію в умовах війни, коли ми всі так прагнемо бути максимально ефективними та робити все можливе задля перемоги», – підкреслив лікар-інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь